Frågor&Svar

Vilken tid är bäst för porträttfotografering?

Så långt det går så undviker vi att fotografera just vid lunchtid när solen står som högst och ljuset är som hårdast. Bästa tiden för foto är tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen men vid bröllop så är det ju svårt att få till. Finns ingen annan tid tillgänglig än vid lunch så söker vi skugga och miljöer där solen kan hanteras ändå. Tidsmässigt är det bra att räkna minst 90 minuter för fotograferingen - och räkna in reservtid för försening hos frisören samt tid att köra till eller från fotograferingsplatsen etc. Ska barn vara med behövs ofta ytterligare tid. En lösning kan vara att dela upp porträttfotograferingen på en del före vigseln och en del efter - mindre stressigt för er och med olika miljöer blir det mer variation på bilderna. 


Vad innebär att bilderna genomgått redigering?

En digital bild i så kallat råformat innehåller maximalt med bildinformation men är som en oframkallad film när den kommer från kameran. I datorn framkallas den digitala sensorns bildinformation till en färdig bild. Genom denna process ger jag bilden den färgton och känsla jag vill få fram i bilden. Utöver det så behöver kompositionen ofta finjusteras genom beskärning av bilden. Detta gör jag för alla bilder som jag levererar och leveransen sker sedan i vanligt jpeg-format för att fungera på alla sorters datorer, läsplattor, telefoner samt för att du smidigt ska kunna göra egna beställningar av förstoringar.


Vad innebär att bilderna porträttretuscherats?

En bild som ska förstoras och kanske sättas upp på väggen blir mer spännande om den får lite ytterligare omtanke. Kanske behöver ögonen göras lite ljusare och håret få lite mer kontrast. Ett födelsemärke eller ett ärr kanske man inte tänker på till vardags. Ett utslag kanske dök upp precis inför fotograferingsdagen, eller vinden kanske drog några hårstrån framför ögonen. Med skarpa objektiv och högupplösta kameror blir de här små detaljerna mer uttalade och tydliga än våra ögon till vardags - och därför gör det ofta en bild mer rättvis om vissa sådana detaljer tonas ner en smula. Detta arbete är ett hantverk som tar tid - och det gör jag på de bilder som ska skrivas ut i lite större format.


Vad är en fine art print

En fine art print är utskriven med pigmenterat bläck på ett papper av bomull eller cellulosabas. Pappret är betydligt kraftigare än en vanlig fotoutskrifts plastbas och finns med olika strukturer. Genom bläcktekniken fås ett större färgomfång och en betydligt längre hållbarhetstid. Tester visar på en förväntad tid om 75 år innan märkbar blekning uppstår. Dessa papper refereras till som "museumkvalitet" och uppfyller kraven i ISO 9706 vad gäller de krav museum och gallerier kräver för arkivbeständighet. Jag använder papper från franska Canson (bildat år 1557) och tyska Hahnemuhle (bildat år 1584). Båda dessa företag har tillverkat papper i över 400 år. Bilder på dessa får en känsla och struktur att uppskatta länge!  

En vanlig fotoutskrift görs på ett ljuskänsligt papper med plastbas. Pappret belyses med en laser och framkallas sedan kemiskt i maskinen. En sådan process ger ett begränsat färgomfång, pappret är ganska tunt och med lite eller ingen struktur. Dessa har en tendens att blekna i solljuset efter 20-25 år, ibland kortare. Därför föredrar jag istället fine art print på de förstoringar jag levererar.


Får vi publicera bilderna på Internet och sociala medier?

Självklart får ni det!!! Men jag uppskattar om ni också nämner att bilden är tagen av mig samt taggar Fotograf Peter Martinsson på Facebook eller Instagram (@pmfoto.se).

Powered by SmugMug Owner Log In